Værd at vide om vand


Er det bedre at drikke vand fra flasker end vand fra vandhanen.
Vandet fra vandhanen bliver løbende kontrolleret, så du altid kan være sikker på at drikkevandet lever op til de højeste kvalitetskrav, vi stiller i Danmark. Så med mindre du har et ønske om, at der skal være brus i vandet, eller det skal have smag af citron, lime eller lign., så anbefaler vi at drikke vandet fra vandhanen. Mineralvand fremstilles (ligesom drikkevand) i langt de fleste tilfælde af grundvand, men skal ikke - kan ofte ikke - leve op til kvalitetskravene til drikkevand. F.eks. kan det samlede saltindhold ligge langt over de krav, der stilles til drikkevand. Kort sagt er mineralvand af en anden kvalitet og til en langt højere pris end drikkevand fra hanen.


Hvorfor er vandet rødbrunt
Hvis dit kolde vand bliver uklart og misfarvet eller rødbrunt, skyldes det forstyrrelser i vandets strømning i ledningssystemet. Dette kan skyldes reperationsarbejder i forsyningsledningen i gaden eller inde i ejendommen. Det er et forbigående fænomen. Vandet er ikke sundhedsskadeligt. Misfarvningen skyldes medrivning af aflejret kalk og jern fra ledningssystemet.
For at få rent vand skal du gennemskylle dit ledningssystem ved at lade alle vandhaner løbe, indtil vandet bliver klart. Dette vil normal vare et par minutter.


Hvorfor er vandet hvidt
Hvis vandet ved tapning er hvidt, skyldes det normalt luft i vandet. Prøv at fylde et glas med det hvide vand. Hvis der er luft i vandet, vil vandet blive klart nedefra og op, idet luften bruser af.
Luft i vandet er et forbigående fænomen, der er uskadeligt. Det kan forekomme, hvis der indesluttes luft i forbindelse med reperationsarbejder i ledningssystemet


Hvorfor får jeg blågrønne aflejringer
I kobberinstallationer vil der kunne opløses kobber i vandet. Kobber kan sætte sig som blågrønne aflejringer i elkedler, toiletter, håndvaske o.l. Indholdet af kobber vil være størst efter stilstand i installationen. Skyl derfor altid vandhanen igennem, således at vandet er kold, inden du drikker det.


Hvorfor lugter mit vand af "rådne æg"
Lugten af "rådne æg" (svovlbrinte) kommer normalt fra det varme vand. Lugten opstår enten på grund af manglende vedligeholdelse af varmtvandsanlægget eller et overdimensioneret anlæg.


Hvad gør jeg, hvis mit vasketøj er blevet rustfarvet
Skulle der ske skade på vasketøjet som følge af rust i vandet, kan man anvende dette råd.
Tøjet lægges i vand tilsat 1 dl citronsyre pr. 10 l vand. Efter ½ time vrides tøjet og vaskes igennem i en varm sodaopløsning med 3 dl soda til 10 l vand. Tøjet skylles og færdigbehandles som efter normal vask.


Tilsættes der kemikalier til vandet
Der tilsættes ikke kemikalier til vandet. Grundvandet behandles ved simpel iltning og filtrering, inden det ledes ud til forbrugerne. Nogle vandværker tilsætter dog kalk til vandet, fordi det er aggressivt.


Hvorfor er vandet i koldtvandshanen varmt
Hvis vandet i koldtvandshanen er varmt, hænger det ofte sammen med, at afstanden mellem varmt- og koldtvandsrørene i husets installation ligger for tæt. Derved afgiver det varme vand i varmtvandsrørene varme til det kolde vand. I et blandingsbatteri kan der evt. være højere tryk på varmtvandssiden end på koldtvandssiden.


Seneste nyheder

Der lukkes for vandet
Efter at vi har udtaget prøver 3 gange på vandet uden at der er fundet forurening er der givet lov til at nedtage UV anlægget på vandværket. Dette sker tirsdag 11. december ca. kl. 9 og vil vare ...
Læs mere10/12-2018

Afblæsning af forurening
Vandet i Ryde Vandværks forsyningsområde er igen rent! Skyl ud i 10 minutter – derefter kan du bruge vandet som normalt Lad vandet løbe i 10 minutter Før du begynder at bruge vandet, s...
Læs mere30/11-2018

Der lukkes for vandet
Der lukkes for vandet omkring middagstid i kort periode på grund af tiltag på vandværket i forbindelse med forureningen af vandet.
Læs mere30/11-2018

Vandforurening
Vandforurening - kog vandet før du drikker det! Information til beboerne og virksomheder der forsynes af Ryde Vandværk Der er den 28. november klokken 11.00 konstateret forurening af drikkev...
Læs mere28/11-2018

   Ryde Vandværk a.m.b.a.    |    Vester Trabjergvej 17b    |    7830 Vinderup    |    Kontakt vandværket